• Jojanneke Brandt © 2008 •

Nieuws

 

 

• Het is mooi geweest »

Geplaatst di 24 mrt 18h38

 

• De laatste foto's »

Geplaatst di 24 mrt 18h38

 

• The final countdown »

Geplaatst ma 2 mrt 11h51

 

• Advocaatje ging op reis »

Geplaatst di 3 feb 14h49

 

• Nieuwe foto's »

Geplaatst di 3 feb 14h49

 

• Verandering van omgeving »

Geplaatst do 22 jan 12h42

 

• In een dwarsstraat kom je de mooiste dingen tegen »

Geplaatst di 16 dec 16h18

 

 

 

Over de geschiedenis van Sierra Leone vóórdat het werd ontdekt door de blanken is weinig bekend. Het land dankt zijn naam aan de grillig gevormde bergen aan de kust. De Portugezen, die het land in 1462 ontdekten, noemden het "Serra Leoa", Leeuwenbergen. 

 

Banden met het westen & slavenhandel

De Europeanen ontdekten al snel dat Sierra Leone rijk is aan bodemschatten en de kust bleek erg geschikt als natuurlijke haven. Een levendige handel in goud, ivoor en andere goederen ontstond. Al snel beperkte de handel zich niet meer tot grondstoffen en specerijen, maar werden slaven Sierra Leone's belangrijkste exportproduct. Tussen 1670 en 1800 werden honderdduizenden slaven verscheept naar Amerika en West-Indië. Eind 18e eeuw kwam er een grote groep bevrijde slaven vanuit Amerika terug naar Afrika. Ze zetten voet aan wal in Sierra Leone, en vestigden zich daar. De stad Freetown, nu hoofdstad van Sierra Leone, was geboren. De Britten eigenden zich Freetown in 1808 toe als kroonkolonie en breidden hun autoriteit later uit tot verder in het binnenland. Aanvankelijk was het rustig in het land, maar na de Tweede Wereldoorlog kwam er een sterke onafhankelijkheidsbeweging op gang.

 

Onafhankelijkheid & curruptie

Op 27 april 1961 verkreeg Sierra Leone onafhankelijkheid. Sir Milton Margai werd de eerste minister-president onder Koningin Elisabeth van Engeland. Aan Margai was de zware taak het land tot een eenheid te smeden: de meeste bevolkingsgroepen voelden zich meer verwant aan hun eigen stam en chief dan aan het land met zijn president. Na de dood van Margai in 1964 werd de Sierra Leoonse politiek gekenmerkt door instabiliteit, machtswellust en corruptie. De diamantmijnen in het oosten van het land brachten de nodige inkomsten op, maar die werden ongelijk verdeeld. Onrust en onvrede was het gevolg. Er werd een flink aantal staatsgrepen gepleegd en op 19 april 1971 werd Sierra Leone uitgeroepen tot een republiek. Siaka Stevens werd de eerste president. De nieuwe staatsvorm bracht bij lange na niet de rust waarop werd gehoopt.

 

Burgeroorlog

De grote corruptie van de overheid en de oneerlijke verdeling van de diamant-inkomsten leidden in 1991 tot een burgeroorlog, die tien jaar zou duren. Korporaal Foday Sankoh richtte - naar verluidt met steun van Liberiaan Charles Taylor - het Revolutionary United Front (RUF) op. Het RUF stelde zich ten doel de corrupte regering af te zetten. Op 23 april 1991 viel het RUF vanuit Liberia dorpen in het het oosten van Sierra Leone aan. De rebellen hadden al vlot de diamantmijnen in handen en zetten langzaam koers naar Freetown. De werkwijze van de rebellen, die meestal zwaar onder invloed waren van drugs, was ongewoon wreed. Dorpen werden platgebrand, dorpsoudsten werden onthoofd en hun hoofden werden als trofee op een stok geplaatst, dorpsbewoners werden zonder pardon verminkt, verkracht of gedood en vele duizenden kinderen werden gerekruteerd als soldaten. Het regeringsleger leek overweldigd en kampte met gebrek aan mankracht. Zo restte weinig anders dan ook kinderen in te zetten in de strijd tegen de rebellen. Zo'n 50.000 Sierra Leoners werden gedood, zo'n twee miljoen mensen sloegen op de vlucht. Een nieuwe regering trad aan, maar vredesbesprekingen mislukten omdat de RUF weigerde de wapens in te leveren. In 2001 drongen VN-groeperingen de door de rebellen ingenomen gebieden binnen en werd een voorzichtig begin gemaakt met de ontwapening. In januari 2002 werd het einde van de burgeroorlog afgekondigd en later dat jaar vonden verkiezingen plaats. Sinds 2004 is er een VN-strafhof actief, gericht op de berechting van degenen die tijdens de burgeroorlog de grootste misdrijven hebben gepleegd.

 

Wederopbouw

Sinds 2002 werkt Sierra Leone hard aan zijn wederopbouw. Grote delen van het land zijn tijdens de burgeroorlog vernield, de economie is bar slecht. Tijdens de oorlog hebben de Sierra Leoners het vertrouwen in elkaar verloren, zodat ook in sociaal opzicht het nodige moet worden overwonnen. Langzaamaan krabbelt het land op onder leiding van de in 2007 verkozen president Ernest Bai Koroma. Er wordt gewerkt aan de wederopbouw van de economie, de infrastructuur, het electriciteitsnet, het onderwijs en de gezondheidszorg, maar er is nog een lange weg te gaan.

 

 

 

 

Sweet Salone

 

Ondanks (of misschien wel dankzij) de bloedige geschiedenis van het land, zijn veel Sierra Leoners erg trots op hun land.  Ze noemen hun land daarom "Sweet Salone". Ik vermoed dat er ook een groot aantal Sierra Leoners zal zijn dat zijn land, als gevolg van honger en armoede, maar al te graag zal inwisselen voor een woonplaats in het Westen. Ik vrees dat de benaming "Bittersweet Salone" wellicht soms beter de lading zal dekken, maar Sweet Salone klinkt zeker beter.